Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tiberias - svaté město pod kopečkem

Na severu Izraele se na březích Galilejského jezera rozkládá pulzující město Tiberias. V minulosti bylo domovem mnoha významných učenců, rabínů a stalo se také jedním ze svatých měst. Nyní je vyhledávaným centrem turistů, kteří v něm kromě krásných památek najdou horké prameny, vodní park a rozlehlé veřejné pláže.

Tiberias (hebrejsky Teverja) leží v hornaté oblasti Dolní Galileji, v příkopové propadlině na západním břehu Galilejského (Genezaretského) jezera. Město samotné se nachází 200 metrů pod úrovní moře, nepřehlédnutelnou kulisu mu tak dělá vrch Tel Ma´on zvedající se do výšky 250 metrů nad mořem. Historické jádro města Tiberias se rozkládá přímo na břehu jezera, zatímco nové obytné čtvrti jsou roztroušeny právě na svazích Tel Ma´onu. Výškový rozdíl mezi starou a novou částí města je tak necelých 500 metrů. Jižním směrem od města pak pokračuje terénní zlom, jehož součástí je hora Har Menor a vysočina Ramat Porija. Východní svahy hřbetu této zlomové vyvýšeniny, které jsou otočeny ke Galilejskému jezeru, pokrývá lesopark Ja´ar Švejc, což v překladu znamená Švýcarský les. Západně od Tiberiasu se rozprostírá volná, zemědělsky využívaná krajina.

Tiberias na místě zničené vesnice Rakkat založil Herodes Antipas, syn Heroda Velikého, a pojmenoval jej na počest římského císaře Tiberia. Toto nově založené město následně ustanovil správním střediskem regionu a hlavním městem svého království. Poté, co byli v roce 135 vyhnáni Židé z Jeruzaléma se stal Tiberias také centrem židovské kultury. Význam města poklesl v průběhu byzantské a arabské nadvlády, následně bylo zpustošeno válkami a dílo zkázy pak dokonala četná zemětřesení.

Tiberias
Foto: Tiberias

Přestože Tiberias zažíval úpadek, vzkvétala v něm od 8. do 10. století komunita masoretských učenců. Masoreti byli znalci bible, jež sepisovali doposud jen ústně podané texty, které se bible týkaly. Vytvořili dokonce písemnou podobu výslovnosti antické hebrejštiny, která se dodnes v judaismu používá. V období křížových výprav se Tiberias stal centrem Galilejského knížectví i Jeruzalémského království - oblasti se však říkalo také Tiberiadské knížectví. Původní staré město bylo opuštěno v roce 1187, kdy do oblasti vpadl sultán Saladin. Obyvatelé města se tehdy přesunuli na severní stranu, kde se v rozkládá současné centrum. 

V 18. a 19. století se do Tiberiasu soustředili význační učenci a také rabíni. Stejně jako Jeruzalém, Hebron a Safed se i Tiberias stal svatým městem. Roku 1837 bylo však město poškozeno dalším silným zemětřesením. Ani první polovina 20. století nebyla pro město nijak růžová. Tiberias se stal dějištěm násilností, při nichž bylo Araby zabito několik Židů. Roku 1948, kdy v Izraeli probíhala válka za nezávislost, město ovládly izraelské ozbrojené jednotky a Arabové byli vysídleni. V současnosti Tiberias obývají převážně Židé, z celkem 42 tisíc obyvatel tvoří židovské obyvatelstvo asi 38 500 osob. Většina izraelských Arabů dnes obývá vesnici Chamam nacházející se cca 5 kilometrů severozápadním směrem od města. 

Tiberias je dnes díky příjemnému klimatu vyhledávaným turistickým letoviskem se spoustou hotelů a restaurací, kde si na své přijdou jak milovníci historie a památek, tak i plážoví povaleči. Má totiž atraktivní polohu na břehu jezera a je tak ideální k odpočinku i objevování Galileje. Ve městě, kde vládne poměrně rušná atmosféra, si můžete v ulici Ben Zakai Street prohlédnout například hrob rabína Maimonida, který byl velkým středověkým židovským filosofem. Další zajímavou památkou je kostel sv. Petra, který byl původně založen křižáky. Střední loď této svatyně má tvar lodi a to proto, že se svatý Petr dříve živil jako rybář. Kdo si chce užít plážového života, může se vydat na zdejší dosti živou promenádu lemující pobřeží. Návštěvníci města mají možnost se vykoupat nejen ve vodách Galilejského jezera, ale také v horkých pramenech, kterými se proslavilo již v daleké minulosti a které jsou údajně léčivé. Severně od města se táhnou dlouhé písečné pláže, zatímco jižně je možné narazit na populární vodní park Gai Beach Water Park. 

- jap -

Další články z Izraele: 
Tel Aviv – perla Bauhausu 
(Ne)klidný Betlém 
Citadela neboli Davidova věž v Jeruzalému – místo Kristova odsouzení 
Chrám Božího hrobu v Jeruzalému 
Masada – pevnost Heroda Velikého

 

Článek byl zobrazen 6 938 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Krásy Izraele, Palestiny, Jordánska

S poutavým výkladem české průvodkyně. Cestujte v dobré společnosti a s perfektním servisem. Již 29 let plníme sny cestovatelů. CK TILIA.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko