Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Citadela neboli Davidova věž v Jeruzalému – místo Kristova odsouzení

Hned za městskými hradbami Jeruzaléma se rozkládá Citadela, zvaná také Davidova věž, v níž sídlí jedinečné Muzeum dějin Jeruzaléma. Turisty sem však kromě prohlídky muzea láká i procházka po hradbách, z nichž se naskýtá nádherný výhled na celé město. Právě odtud máte celý Jeruzalém jako na dlani.

Nynější stavba Citadely pochází převážně ze 14. století, ale některé její části nechal ještě v roce 1532 přistavět Sulejman I. Nádherný. Při vykopávkách však byly odhaleny ještě pozůstatky stavby pocházející z 2. století před Kristem, což svědčí o tom, že již v dobách Heroda Velikého stávala v těchto místech pevnost. Tento fakt podporuje domněnku, že jde pravděpodobně i o místo, kde byl Ježíš souzen a následně i odsouzen. Tato mohutná pevnost byla vybudována na strategicky slabém bodě obrany starého města, během své existence byla dobyvateli několikrát zničena a poté znovu obnovena. Citadele se začalo říkat Davidova věž, protože vládnoucí Byzantince tehdy zmátl topografický plán města. V současnosti se jako Davidova věž označuje také minaret, který přibyl v roce 1655.

Davidova věž, Jeruzalém
Foto: Citadela - Davidova věž v Jeruzalému, Izrael

Hradby Citadely jsou opatřeny střílnami a mají stejný půdorys, jako za doby křížových výprav. Pocházejí převážně ze 14. století a je možné se po nich dnes projít téměř po celém okruhu a kochat se úžasnou podívanou na město. Součástí Citadely je také robustní obranná Fasaelova věž, kterou nechal postavit Herodes Veliký a pojmenoval ji po svém bratru. V roce 135 ji nechal zbourat římský císař Hadrián. Naštěstí se ve 14. století dočkala alespoň částečné obnovy. Jedinečná vstupní brána do Citadely zdobená třemi oblouky vznikla v 16. století. Na schodech před ní přijal generál Allenby v roce 1917 kapitulaci města. Uvnitř Citadely se rozkládá velké nádvoří, které se může pochlubit archeologickými památkami pocházejícími takřka ze všech období, od 2. století před Kristem až po 12. století.

Muzeum dějin Jeruzaléma, které bylo v Citadele otevřeno v roce 1989 Jeruzalémskou nadací, opatruje spoustu zajímavostí. Seznamuje s více jak 4000letou jeruzalémskou historií, od vzniku kanaánského města až do moderní doby a zobrazuje Jeruzalém v obdobích různých vládců. Každoročně muzeum navštíví přes tři miliony návštěvníků. Ti se mohou s muzeem seznamovat pomocí tří dobře značených tras. „Poznávací cesta“ prochází napříč opevněním a valem a nabízí jedny z nejkrásnějších výhledů na novou i starou část Jeruzaléma. Další je „Cesta vykopávek“, která je zaměřena na archeologické nálezy, které byly objeveny na nádvoří pevnosti. Poslední tzv. „Výstavní cesta“ je určena pro všechny, koho zajímá podrobná historie města. Zahrnuje dioráma, modely a drobné expozice. Návštěvníci mají možnost v muzeu využít anglicky mluvícího průvodce, prohlídka muzea trvá asi hodinu a půl.

Davidova věž, Jeruzalém
Foto: Citadela - Davidova věž v Jeruzalému, Izrael

Výstavní cesta začíná ve Fasaelově věži, kde návštěvníci shlédnou krátký animovaný film. Poté se přemístí na střechu, na níž je rozmístěno několik modelů přibližujících to, jak vypadal Jeruzalém v různých historických časových obdobích. Z Fasaelovy věže se pokračuje k Východní věži, jejíž první dvě oddělení jsou věnována vzniku Jeruzaléma a zabývají se obdobím od roku 3150 do roku 587 před Kristem, tedy období prvního Chrámu. Mezi vystavenými exponáty vás jistě upoutá replika egyptské sošky z roku 1900 před Kristem, na níž je patrný nápis, který poprvé zmiňuje existenci Jeruzaléma. Dále je zde k vidění maketa Davidova města z 10. století a dozvíte se také, jak fungoval tehdejší městský vodovodní systém. 

Prostory v nižších patrech Východní věže jsou zaplněny exponáty zachycujícími návrat Židů do Jeruzaléma z babylonského zajetí. Jde především o kopie perských výzdobných pásů, jejichž originály jsou dnes uloženy v Britském muzeu v Londýně. Jedna místnost je také věnována trojrozměrné podobě druhého Chrámu, ale jsou zde také ilustrace tří Herodových pevnostních věží, z nichž jedna následně vytvořila základ Fasaelovy věže. Než dojdete do další výstavní síně, můžete se pokochat bronzovou kopií sochy Verrochiova Davida a také rytinou z renesanční doby, na níž je mladý král David rovněž zachycen.

Davidova věž, Jeruzalém
Foto: Citadela - Davidova věž v Jeruzalému, Izrael

V Jihovýchodní věži je jeden z menších prostor věnován výtvorům z římského centra Aelia Capitolina. Šlo o město, které bylo postaveno na troskách zbořeného Druhého chrámu. Jednotlivá patra byla vyzdobena mozaikami podle vzoru Hadriánovy vily v Římě. Nachází se zde jedinečný model chrámu Božího hrobu. Důkazem toho, že Citadela sloužila v minulosti také jako mešita, svědčí množství raných islámských památek. Komplex opatruje mihráb – modlitební výklenek orientovaný k Mekce a také minbar, což je kazatelna. Uprostřed místnosti se nachází detailní cínový model Skalního chrámu, který ukazuje, čím dnes Staré město přitahuje návštěvníky. Dále je zde k vidění model křesťanského kostela sv. Anny a sochy evropských rytířů v životní velikosti.

Výstavní prostory končí ve velké Severozápadní věži, kde je k vidění rozsáhlý model Jeruzaléma za doby Osmanů. Poslední z výstavních síní je pak už jen krátkou procházkou časem a vypráví příběh o přílivu křesťanských poutníků a židovských přistěhovalců do země zaslíbené. Na celkem devíti obrazovkách je za pomoci videoprojekce zdokumentována 30letá (1917 – 1947) britská mandátní správa tohoto území. K vidění jsou zde četné obrázky a dobové fotografie. Zajímavý je především snímek bratří Lumiérů z roku 1896, který zachycuje výstavbu železnice spojující Jeruzalém s přístavem Jaffa. Prohlídka je zakončena před rozměrným modelem Jeruzaléma z roku 1873, který je dílem maďarského umělce.

- jap -

Další články z Izraele:  
Chrám Božího hrobu v Jeruzalému  
Masada – pevnost Heroda Velikého  
Léčivé vody Mrtvého moře  
Betlém - město s bohatou biblickou tradicí  
Golanské výšiny - oči Izraele

Článek byl zobrazen 11 307 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Krásy Izraele, Palestiny, Jordánska

S poutavým výkladem české průvodkyně. Cestujte v dobré společnosti a s perfektním servisem. Již 29 let plníme sny cestovatelů. CK TILIA.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko