Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrůvek Rakouska v centru Jeruzaléma - rakouský hospic Svaté rodiny na Via Dolorosa

Asi málokdo by čekal uprostřed Jeruzaléma budovu, nad kterou vlaje rakouská státní vlajka. Hospic neboli ubytovnu pro poutníky zde vybudovala Rakouská katolická církev ve Svaté zemi. Od jeho otevření uplynulo jíž 154 let. I dnes nabízí návštěvníkům ubytování a také úchvatné výhledy na město.

Probuzení zájmu o Svatou zemi

Začátkem 19. století se pod vlivem romantismu probudil zájem Evropanů a Američanů o Svatou zemi - Palestinu, v té době již více jak 300 let pod nadvládou turecké Osmanské říše. Odvážní cestovatelé podnikali dobrodružné cesty a přinášeli zvídavé veřejnosti zprávy o odlehlých místech Biblické země. Mezi tyto průkopníky patřili například německý cestovatel Ulrich Jasper Seetzen (1794 - 1811), Švýcar Johann Ludwig Burckhardt (1784 - 1817) nebo americký biblista Edward Robinson (1794 - 1863) a jeho kolega reverend Eli Smith (1801 - 1857). Skotský malíř David Roberts (1796 - 1864) může být zase nazván malířem Orientu. Jeho kresby a malby přiblížily v době, kdy ještě neexistovala fotografie, vzdálená místa, která lidé znali z biblických příběhů.

Centrem zájmu se v této době stával zcela přirozeně Jeruzalém, ke kterému se odpradávna upíraly naděje veškerého křesťanstva. V roce 1847 obnovil papež Pius IX. Jeruzalémský katolický patriarchát, který zanikl koncem 14. století, ve stejné době byla rovněž vyslána do Jeruzaléma první Ruská pravoslavná mise. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se také Rakouská monarchie pokusí ve Svatém městě zviditelnit a vybuduje v něm svoji základnu, nejlépe místo, které by sloužilo potřebám poutníků.

Rakouský hospic na Via Dolorosa
Foto: Rakouský hospic na Via Dolorosa - © CK Tilia

Místo s nejlepší adresou

První rakouský generální konzul v Jeruzalémě, hrabě Josef Pizzamano, našel vhodný pozemek pro výstavbu hospice na rohu Via Dolorosa a ulice Al Wad. (Význam slova hospic zahrnuje též ubytovnu pro poutníky provozovanou náboženským řádem). Ferdinand Maximilian, mladší bratr císaře Franze Josefa I., při své návštěvě Svaté země vybrané místo schválil a byly započaty přípravné práce. V blízkosti stavby byly zakoupeny dva lomy, kde se těžil stavební materiál. Stavba započala v roce 1855, základní kámen byl položen na Nový rok 1856. Již 19. března 1863 byla jeruzalémským katolickým patriarchou Josefem Valergou vysvěcena kaple a budova začala sloužit jako hospic pro rakouské poutníky přicházející do Svaté země. Pro nás je zajímavé, že prvním poutníkem zde ubytovaným byl jistý Franz Kreil z Prahy.

Vstupní hala Rakouského hospicu na Via Dolorosa
Foto: Vstupní hala Rakouského hospicu na Via Dolorosa - © CK Tilia

Císař jde příkladem

Otevření Suezského kanálu r. 1869 dalo příležitost císaři Franzi Josephovi I., jehož mnohé tituly zahrnovaly také titul "král jeruzalémský", navštívit Svatou zemi. Byl první evropskou korunovanou hlavou, která navštívila Jeruzalém od křížových výprav. Bydlel v hospici, ale návštěvu pojal jako pouť do Svaté země. Císař dal příklad a poutníci z Rakouska-Uherska, kteří začali do Jeruzaléma proudit, pojímali pouť se značnou dávkou vlastenectví. Za prvních 25 let trvání hospicu, přijížděli do Svaté země převážně vznešení a bohatí lidé, kteří cestovali z Terstu do Jaffy na luxusních parnících. Koncem 90. let 19. století se však putování na svatá místa stalo záležitostí středních vrstev a vesnického obyvatelstva a získalo velkou popularitu.

Kavárna v Rakouském hospicu nepostrádá kouzlo zašlých časů monarchie
Foto: Kavárna v Rakouském hospicu nepostrádá kouzlo zašlých časů monarchie - © CK Tilia

Války poutníkům nepřejí

Po vypuknutí I. světové války poutní cesty ustaly, ale turecké úřady pohlížely na hospic příznivě, protože byl spravován spojeneckým státem. Naopak byl v roce 1914 tureckými úřady demonstrativně ukončen protektorát Francie nad svatými místy. V září 1917 přijel do hospice arcivévoda Hubert Salvator doprovázen orientalistou českého původu Aloisem Musilem. Musil byl rakouským "Lawrencem z Arábie" a pro Rakousko-Uhersko a jeho tureckého spojence získával cenné informace a podporu beduínských kmenů.

V únoru 1918 byl hospic zabrán britskou armádou a proměněn v anglikánský sirotčinec. V roce 1923 a 1924 přijeli rakouští poutníci, ale potom kvůli arabským nepokojům, které vypukly v Britské mandátní Palestině, proud poutníků ustal.

Půl roku po připojení Rakouska k nacistickému Německu byl v září 1939 hospic zabrán britskou armádou, opět se figurky na šachovnici dějin promíchaly. Hospic teď sloužil jako internační tábor pro všechny kněze a mnichy (s výjimkou benediktýnů), kteří byli z Německé říše.

Výhled ze střechy Rakouského hospicu na III. zastavení Křížové cesty
Foto: Výhled ze střechy Rakouského hospicu na III. zastavení Křížové cesty - © CK Tilia

Spletitá situace izraelsko-arabského konfliktu

Na začátku roku 1948, v době bojů o samostatný židovský stát, byl hospic proměněn ve vojenskou nemocnici. Rakouské řádové sestry se staraly o nemocné. V říjnu 1948 převzali nemocnici vítězní Jordánci.

V roce 1951 byl v při atentátu v al-Aksa smrtelně postřelen jordánský král Abdallah I. Ve vážném stavu, byl přenesen do nejbližší nemocnice, kterou byl právě rakouský hospic, a zde zemřel.

7. června 1967 se Jeruzalém dostal pod izraelskou správu. Nemocnice byla zanedbaná. Boj o její navrácení trval mnoho let. V prosinci 1985 byla budova konečně předána Rakousku a začalo se s postupnou rekonstrukcí s cílem navrátit budovu původnímu účelu.

Počáteční nadšení ze znovuotevřeného hospice pro poutníky bylo narušeno spletitou politickou situací v Izraeli a na okupovaných Palestinských územích. Teprve koncem 90. let 20. století byla obsazenost hospicu taková, že umožnila finanční soběstačnost a možnost dalších renovací.

Výhled na Chrámovou horu ze střechy Rakouského hospicu
Foto: Výhled na Chrámovou horu ze střechy Rakouského hospicu - © Ing. Petr Mikovec

Výhled k nezaplacení

Dnes patří Rakouský hospic Svaté rodiny k nejkrásnějším koutům Jeruzaléma. Je klidnou oázou uprostřed ruchu Starého města, oblíbeným místem, kde je možno se ubytovat a být přímo v centru dění a v dosahu všech památek. Je možné pochutnat si na vídeňské kávě a jablečném štrúdlu ve stylové kavárně nebo vystoupit za malý poplatek až na střechu budovy a zhlédnout celý Jeruzalém. Chrámová hora se zlatou kupolí Dómu na skále je přímo před vámi, stejně jako šedé kupole chrámu Božího hrobu. Pohled na Jeruzalém z výšky je překvapivý. Domy jsou zastřešeny klenutými kupolemi, obchodní třídy jsou zcela skryty v jejich spleti. Celé město připomíná obří mraveniště. Z kostelů k vám zní zvuk zvonů a v mezičasech melodické volání muezínů. Cítíte se být součástí tohoto města měst, krásného pozemského, a tak rozmanitého Jeruzaléma.

Autorka článku: Ludmila Tvrdoňová, CK TILIA
Do Jeruzaléma, stejně tak jako na významná místa Izraele a Palestiny se dostanete s cestovní kanceláří TILIA, která již 24 let představuje Svatou zemi českým a slovenským cestovatelům.

CK TILIA Poštovská 4h, 

pasáž Alfa - galerie
602 00  Brno-město

Tel.: 542 218 499 tilia@ck-tilia.cz 

www.ck-tilia.cz 
www.zajezdydoizraele.cz 

www.dovolenanavode.cz

- PR článek -

Článek byl zobrazen 3 813 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Krásy Izraele, Palestiny, Jordánska

S poutavým výkladem české průvodkyně. Cestujte v dobré společnosti a s perfektním servisem. Již 29 let plníme sny cestovatelů. CK TILIA.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko