Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jeruzalém - Křížová cesta

Centrem jeruzalémského Starého Města prochází Via Dolorosa neboli „Cesta bolesti“. Tato křížová cesta sleduje poslední útrpné kroky Ježíše Krista z místa, kde byl odsouzen, přes vrch, kde byl ukřižován až ke chrámu Božího hrobu, kde se údajně nachází jeho hrob. Celkem je cesta tvořena čtrnácti zastaveními.

Via Dolorosa protíná z východu na západ Muslimskou čtvrť v izraelském Jeruzalémě. Ulice, jimiž poutníci procházejí, se příliš neliší od ostatních ulic v Muslimské čtvrti, je také lemována nejrůznějšími krámky a stánky. Ty jsou plné nevkusných kýčů, které prodavači vnucují turistům. Najdete zde umělohmotné krucifixy, sošky Ježíše Krista, všemožné ozdoby, amulety, i třeba vodní dýmky. Většina lidí neopustí hlavní ulici, což je veliká škoda. Ti, kdo tak učiní, jsou bohatě odměněni. Boční uličky jsou velmi tiché a překypují krásnými středověkými islámskými budovami. Mnohé z nich pamatují ještě dobu Mamlúků, byly tedy vystavěny mezi lety 1250 – 1516. Ne všechny se sice podařilo dochovat v dobrém stavu, ale mnohé stále slouží svému původnímu účelu.

Křížová cesta se během staletí několikrát změnila a její trasa se neopírá o žádný historický základ. Je spíše jakousi náboženskou tradicí než historickou skutečností. Přesto se dnes touto cestou ubírají davy poutníků, kteří se ztotožňují s Ježíšovým utrpením. Během cesty poutníci stejně jako on absolvují čtrnáct zastavení, čímž dodržují hluboce zakořeněné tradice. Ke každému zastavení se váže určitá událost, která se přihodila Kristovi během jeho poslední, osudové cesty s křížem na ramenou. Některá zastavení připomínají jen pamětní desky umístěné na zdech domů. Občas je poutníci mají problém i najít, protože bývají zakryty stánky s náboženskými suvenýry. Jindy jsou zase ukryté uvnitř budov. Cestu není možné projít týden po Velikonocích ani po Vánocích. Pro poutníky je nejdůležitějším dnem pátek, kdy ve tři hodiny odpoledne (v zimě ve čtyři) začíná procesí vedené františkány.

První zastavení - Ježíš je odsouzen k smrti
V areálu dnešní muslimské koleje, Omarovy madrasy, se údajně v minulosti nalézala římská pevnost, kde proběhl Ježíšův soud.  Dnes tato madrasa patří k několika školám na Chrámové hoře pocházející z éry Mamlúků. Každý pátek se však odtud vydávají po trase křížové cesty františkáni.


Foto: zastavení první   Autor: Ana Ulin

Druhé zastavení – Ježíš bere na bedra kříž
Po bičování a korunování trním je dán Ježíšovi na záda mohutný kříž. Toto zastavení se nachází před františkánským klášterem Bičování. Jde o ucelený klášterní komplex, který zahrnuje skromnou, ale zároveň skvostnou kapli Bičování, kterou ve 20. letech 20. století navrhnul italský architekt Antonio Barluzzi. Kaple byla vystavěna na místě, kde údajně Krista před ukřižováním bičovali římští vojáci. Na opačné straně dvora stojí kaple Odsouzení, která je také datována do počátků minulého století. Kaple vyrostla na ruinách původní středověké kaple, která byla spojována s odsouzením Krista Pilátem Pontským. V dalších klášterních budovách dnes sídlí Studium Biblicum Franciscanum, tedy institut biblických, geografických a archeologických studií. Dále zde sídlí Studijní muzeum vystavující předměty nalezené františkány během vykopávek v Kafarnaum, Nazaretu, Betlémě a dalších lokalitách. K nejzajímavějším předmětům patří byzantské a křižácké artefakty, jako jsou úlomky fresek z Getsemanského kostela či biskupská berla z baziliky Narození Páně v Betlémě.


Foto: oblouk Ecce homo   Autor: Joshua Treviño

Za druhým zastavením se nachází oblouk Ecce homo, kde římský prefekt provincie Judea jménem Pilát nad zmučeným, zbičovaným, zkrvaveným a trním korunovaným Ježíšem pronesl: „Ecce homo“ (Ejhle člověk). Oblouk klenoucí se přes Via Dolorosa vybudovali Římané roku 70 po Kristu. Měl nést rampu vedoucí k pevnosti Antonia, kde se zabarikádovali židovští vzbouřenci. Během obnovy židovského Jeruzaléma v roce 135 po druhé židovské válce nechali Římané oblouk zrekonstruovat a udělali z něj památník vítězství. Nakonec k němu připojili ještě dva menší oblouky po stranách. Přes ulici Via Dolorosa se dnes klene prostřední z nich.

Třetí zastavení – Ježíš poprvé padá pod křížem
V místě, kde Ježíš poprvé upadl pod tíhou kříže, dnes stojí kaplička zdobená nad vstupem mramorovým reliéfem.


Foto: zastavení třetí   Autor: Harsh

Čtvrté zastavení – Ježíš Kristus potkává svou matku
Ježíš potkal svou matku Marii údajně před dnešním arménským kostelem Panny Marie Bolestné. Dříve v těchto místech stával křesťanský kostel založený křižáky. Nad vchodem je možné si prohlédnout reliéf, na němž je zachycen smutek matky, která vidí svého syna jdoucího na smrt.

Páté zastavení - Šimon pomáhá Ježíši nést kříž
Římští vojáci v místě, kde začíná cesta stoupat na Golgotu, nařídili Šimonu Kyrenejskému, aby pomohl nést Ježíšovi kříž. Toto místo nyní označuje františkánská kaple.


Foto: zastavení páté   Autor: John Spier

Šesté zastavení - Veronika podává Ježíši roušku
Šesté zastavení se nachází v místě, kde Veronika (později svatořečená) otírala Ježíšovi krev a pot rouškou. Na ní zůstal otištěn jeho obličej. Evangelia tuto epizodu neuvádějí, připomíná ji kaple sv. Veroniky.

Sedmé zastavení – Ježíš podruhé padá pod křížem
Místo, kde Ježíš podruhé poklesl pod tíhou kříže, je označeno velkým římským sloupem ve františkánské kapli.

Osmé zastavení – Ježíš utěšuje plačící ženy
Tam, kde Ježíš utěšoval plačící jeruzalémské ženy, je dnes do zdi řeckého pravoslavného kláštera zabudován latinský kříž.

Deváté zastavení – Ježíš potřetí padá na zem
Ježíš potřetí upadl na zem v místě, kde se nachází vchod do Etiopského kláštera. U něj se dá spatřit část dříku římského sloupu. Skupinku těchto malých staveb na střeše kaple sv. Heleny dnes obývá společenství etiopských mnichů.


Foto: zastavení deváté   Autor: Kudumomo

Desáté až třinácté zastavení
Na těchto čtyřech zastaveních Krista zbavili roucha, přibili na kříž, na němž posléze zemřel, a nakonec jej z kříže také sundali. Všechna zastavení se nachází na pahorku zvaném Golgota či Kalvárie. V současnosti se na něm stojí chrám Božího hrobu.

Čtrnácté zastavení - Tělo Ježíše položili do hrobu
Poslední zastavení představuje samotný chrám Božího hrobu. Hrob, do kterého byl Ježíš uložen, patřil Josefu z Arimatie, který požádala Piláta o Kristovo tělo.

Křížová cesta je dlouhá pouhých 600 metrů a za vstup na ni se neplatí. Otevírací doba Chrámu Božího hrobu je od 4:30 do 20 hodin. Mnohem pravděpodobnější trasa původní křížové cesty ve skutečnosti začíná v místě dnešní Citadely, která sloužila římskému prokurátorovi Pilátu Pontskému jako královský palác. Užíval jej v době, kdy pobýval v Jeruzalémě. Krista zřejmě ve skutečnosti vedli po nynější Davidově ulici protínající hlavní súk a pokračovali dále za tehdejší městskou bránu až k vrchu Golgota.

- jap -

Předchozí články z Izraele:
Mrtvé moře - živé moře
Izrael

Článek byl zobrazen 25 208 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Krásy Izraele, Palestiny, Jordánska

S poutavým výkladem české průvodkyně. Cestujte v dobré společnosti a s perfektním servisem. Již 29 let plníme sny cestovatelů. CK TILIA.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko