Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jad Vašem - památník obětem holocaustu

Ze všech míst, která v Izraeli navštívíte, ve vás nejsilnější dojem zanechá Jad Vašem – památník věnovaný více než 6 milionům obětí holocaustu. Byl vystavěn v Jeruzalémě roku 1953 a dnes není jen památníkem, ale také archivem, výzkumným ústavem a muzeem připomínajícím hrůzy, které se během války odehrávaly v koncentračních táborech.

Název Jad Vašem (Yad Vashem) znamená doslova „památník a jméno“ nebo také „ruka a jméno“. Pochází z biblického verše: „Dám jim ve svém domě a na svých hradbách památník se jménem, jež nebude vymýceno“ (Izaiáš 56,5). Památník byl vybudován na Herzlově hoře severně od centra Jeruzaléma, která nese jméno po Theodorovi Herzlovi, zakladateli sionismu. K otevření došlo na základě zákona izraelského parlamentu – Knesetu.


Autor: Adam Groffman

Posláním památníku je uctít památku 6 milionů Židů, kteří byli zavražděni v období nacismu. Zároveň také dokumentuje historii židovského národa během holocaustu. K těmto účelům slouží knihovna a rozsáhlý archiv, který je jedním z nejobsáhlejších archivů dokumentů o holocaustu na světě. Je v něm nashromážděno více než 62 miliónu stran dokumentů, přes 267 tisíc fotografií a několik dalších tisícovek dokumentárních filmů. Knihovna zase uchovává přes 86 000 knih a téměř 4 000 periodik. Nachází se zde díla napsaná v nejrůznějších světových jazycích. Nejvíce jsou zastoupena díla v němčině, angličtině a hebrejštině, ale najdete zde také řadu francouzských, polských, ruských a jidiš knih. V neposlední řadě se památník snaží předat odkaz holocaustu dalším generacím.


Autor: Elliot Freeman

K památníku se vchází z Avenue of the Righteous Among Nations, tedy „Alejí spravedlivých mezi národy“. Ta je lemována pamětními deskami, na nichž jsou uvedena jména jinověrců, kteří pomáhali Židům a tím dávali v sázku svůj vlastní život a život své rodiny. Je zde vyjádřeno uznání asi 23 tisícům osobám. Celá řada nositelů tohoto titulu má v Zahradě spravedlivých dokonce svůj strom. Najdete zde také jméno Oskara Schindlera, bohatého průmyslníka, který za 2. světové války dělat vše proto, aby zaměstnal židovské vězně jako dělníky ve své továrně. Tímto způsobem zachránil život více než tisícovce lidí z koncentračních táborů. Schindler se svým jednáním stal symbolem odporu proti holocaustu. Před svou smrtí v roce 1974 požádal o možnost být pohřben v Jeruzalémě a tak se také stalo. Jeho život a konání se stal předlohou úspěšného filmu Schindlerův seznam, který v roce 1993 natočil Steven Spielberg.


Autor: Steve Conger

Alej spravedlivých mezi národy vede k Historickému muzeu, které vystavuje obsáhlé sbírky dokumentů, fotografií, artefaktů a pomocí audiovizuální techniky ukazuje veškeré hrůzy, které začaly s nástupem nacistů k moci v roce 1933 a vyvrcholily v koncentračních táborech po celé Evropě. Vystaveny jsou zde osobní věci obětí, ale jsou zde také prezentována svědectví lidí, kteří holocaust přežili. Muzeum má tvar dvou trojúhelníkových hranolů postavených z hrubých betonových zdí a rozkládá se na ploše více než 4 200 m2. Výstavní prostory jsou z větší části umístěny pod zemí. V sousedství muzea se nachází Pamětní síň, která je vzhledově velmi strohá. „Hrobová“ místnost s plochými čedičovými deskami nese název jedenadvaceti hlavních táborů smrti. Uprostřed rozlehlého prostoru je postavena urna s popelem obětí, nad níž hoří věčný oheň. Prohlédnout si můžete také Síň jmen, v níž jsou vypsaná jména všech židovských obětí. Každé jméno je navíc doplněno co největším množstvím podrobností ze života.

Celkově se na úbočí Herzlovy hory nachází více jak 20 památníků. Tím nejdojemnějším je bezesporu Památník dětí. Jde o podzemní místnost vydlabanou do skály, jen spoře osvětlenou svíčkami. Když do ní vstoupíte, jediné co uslyšíte je ženský hlas, který z kazety pořád dokola předčítá jména zhruba 1 a půl milionu dětí zavražděných nacisty. Návštěva těchto míst je dosti psychicky náročná, slabší povahy by proto návštěvu muzea, nebo alespoň Památníku dětí měli vynechat. Pokud ovšem patříte mezi ty, kteří před minulostí nechtějí zavírat oči, pamatujte na vhodné oblečení – šortky a minisukně nechejte rozhodně doma!


Autor: Nigel

V blízkosti památníku je na konci kolejí k vidění dobytčí vůz Německé říšské dráhy, který se stal symbolem transportů smrti. Ve skalách v okolí Jeruzaléma jsou pak vytesána jména více než 5 tisícovek obcí z celého světa, které zanikly v důsledku holocaustu. Při památníku Jad Vašem byla v březnu 1963 zřízena „Komise pro rozpoznávání spravedlivých“.  Je vedená nejvyšším izraelským soudem a uděluje titul „Spravedlivý mezi národy“ všem lidem, kteří se prokazatelně zasloužili o záchranu Židů během druhé světové války.

- jap -

Předchozí články z Izraele:
Caesarea – Herodova chlouba
Neklidný Hebron
Křižácké město Akko
Svatá země
Jeruzalém - Křížová cesta

Článek byl zobrazen 14 047 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Krásy Izraele, Palestiny, Jordánska

S poutavým výkladem české průvodkyně. Cestujte v dobré společnosti a s perfektním servisem. Již 29 let plníme sny cestovatelů. CK TILIA.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko