Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Izrael

Izrael je země, která patří geograficky k Asii, kulturně k Evropě a podnebím spíše k Africe. Izrael – země Bible a kolébka historie židovského lidu, je součástí pevninského mostu spojujícího tři kontinenty – Asii, Evropu a Afriku. Pro tuto strategickou polohu byl a je zemí neklidu.

Zde začal před čtyřmi tisíci lety židovský národ rozvíjet své svébytné náboženství a kulturu, která tady existuje nepřetržitě po staletí, ať už v rámci suverénního státu nebo v určitých obdobích pod cizí nadvládou. Hranice Izraele se netáhnou jen podél Středozemního moře, ale také podél Genezaretského jezera nazývaného též Galilejským mořem, podél Mrtvého moře, které je slané tak, že ani neplavec se v něm neutopí a podél Rudého moře, které je rájem pro potápěče.

Nikde na světě není soustředěno tolik památek s historií starou až šest tisíc let jako právě v Izraeli; nikde jinde nevzniklo tolik filosoficko-náboženských proudů jako na území Izraele. Izrael je svatou zemí pro křesťany, židy i muslimy.

Izrael je jedinečná a fascinující země, která může svým návštěvníkům mnoho nabídnout. Historii a tradici, krásné přírodní scenérie včetně nehostinně vypadajících pouští, moderní, kvalitně zařízená letoviska se zlatistými plážemi, úchvatná města i kulturu kibuců. Izrael nabízí vše, od ničím nesrovnatelné minulosti až po velmi kultivovanou současnost, jíž dominují dokonale vybavená přímořská střediska na březích Rudého a Mrtvého moře.

Izrael je zemí neuvěřitelných kontrastů, od sněhem pokrytých vrcholků a cedrového lesa až k žárem spalovaným pouštím a subtropickým údolím. Dopoledne můžete lyžovat na svazích Mount Hermonu a odpoledne se můžete vykoupat v Mrtvém moři a kochat se pestrobarevnými korály.

Říkáme-li Izrael, mnohý z nás si vybaví i palestinská území západně od řeky Jordán a Gazu. Zde všude se nacházejí historické monumenty, velké i malé, ve kterých je vetkána velká a důležitá část historie lidstva. Z vykopávek archeologů lze dovodit stopy člověka staré 500 000 let. V 9. tisíciletí před Kristem zde vzniklo nejstarší městské sídliště světa – Jericho. Své stopy tu zanechali Kananejští, Izraelité Starého i Nového zákona, Řekové, Římané, Byzantinci, Arabové, evropští křižáci, Turci a konečně ruští a evropští křesťané, kteří v posledních staletích vybudovali na mnoha místech kostely a kláštery.

Málokde jinde na světě budete do sebe vstřebávat podivuhodnou různorodost historie a kultur. Můžete večeřet v beduínském stanu a pozorovat přitom plíživý západ slunce nad pouští a zrovna tak přes den můžete při potápění v Rudém moři vychutnávat tajemný a barevný podmořský svět. Čekají na vás skvělé bary v Eilatu, Tel Avivu a Jeruzalému a můžete se také seznámit se zajímavým společenstvím kibuců a budete překvapeni pohostinností zdejších obyvatel.

Eilat je letovisko, které vzniklo na březích Rudého moře s tím, aby sloužilo všem potřebám dnešních náročných turistů. Eilat je na jedné straně ohraničen průzračně modrými vodami Rudého moře – bohatého na korálové útesy a stovky druhů tropických ryb. Druhou hranici letoviska tvoří Negevská poušť s překrásnými skalními masívy, z kterých můžete zahlédnout na jedné straně Akabského zálivu Egypt, na druhé straně pak Jordánsko a Saudskou Arábii.

Jako v každém kvalitním letovisku, i v Eilatu se nabízí spousta možností jak strávit volný čas, aˇž už při různých vodních sportech, jako je potápění či rybaření nebo pouštním safari, jízdou na lodi či návštěvou podvodní observatoře. Eilat je rájem pro potápěče amatéry i profesionály. S nově otevřenou lagunou se délka pláže prodloužila na 1 400 metrů.

Tipy na výlety
Při své dovolené u břehů prohřátého Rudého moře si nenechte ujít možnost navštívit fascinující památky jako zříceninu pevnosti Massada poblíž Mrtvého moře či procházku biblickým městem Jeruzalémem. Dále se nabízí možnost zhlédnout bájné místo Petra v Jordánsku, které bylo pro turisty z Izraele dlouhá léta tabu.

Jakkoli Izrael není velkou zemí, jeho poloha a zvláštní mix židovských přistěhovalců do míst předků s arabským prostředím a kulturou, zvýrazněný specifickou historií a monumenty, vytváří rozmanité možnosti kratších i delších výletů a pobytů. Pohled na turistické priority je vždy individuální, a proto nabízíme následující tipy:

1. Staré město Jeruzaléma, pohled z Olivové hory na Skalní chrám
2. Podmořský život v Eilatu s pokračováním na Sinaji
3. Návštěva biblických pamětihodností kolem Galilejského jezera (např. na kole)
4. Návštěva největšího světového kráteru Maktesh Ramon v Negevské poušti
5. Kuriózní koupání v Mrtvém moři
6. Procházka starými uličkami mystického Safedu
7. Kombinace návštěvy Izraele s krátkou prohlídkou egyptských pyramid a skalního jordánského města Petry.

Jeruzalém
Prohlídka Starého města včetně Židovské čtvrti, Carda, Zdi nářků, Křížové cesty až k chrámu Sv. Hrobu, Sionu s hrobkou krále Davida a dalších významných míst.

Skalní město Petra
Výlet do Jordánska k fascinujícím ruinám pouštního města Nabatejců, které patří k největším pozoruhodnostem v Jordánsku. Petra byla vybudována ve 3. století př. Kristem ve skalnatých útesech. Nejznámějším z velkolepých objektů je Chazne (pokladnice), jejíž čelní stěna je vytesána ve skále.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 6 848 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Krásy Izraele, Palestiny, Jordánska

S poutavým výkladem české průvodkyně. Cestujte v dobré společnosti a s perfektním servisem. Již 29 let plníme sny cestovatelů. CK TILIA.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko