Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Galilejské jezero čekají velké změny

Galilejské jezero je jednou z nejníže položených vodních ploch na světě a také největším sladkovodním jezerem Izraele a jeho záložním zdrojem vody. Začátkem roku 2023 se Izrael stane první zemí na světě, která bude do přírodního jezera přivádět odsolenou mořskou vodu.

Galilejské jezero
Foto: Pohled na severní část Galilejského jezera © Dreamstime.com

Voda nad zlato

Státní vodárenská společnost Mekorot právě dokončuje 13 km dlouhý podzemní vodovod, který spojí jezero s infrastrukturou pěti odsolovacích zařízení na pobřeží Středozemního moře. Voda bude do jezera přitékat říčkou Zalmon, která ústí do Galilejského jezera u kibucu Ginosar na severozápadním pobřeží.

Převážná část spotřeby vody je v Izraeli pokryta právě z odsolovacích zařízení. Nápad přivádět odsolenou vodu do Galilejského jezera (cena projektu je 264 mil. USD) se zrodil v době katastrofálně suchých let 2013 – 2018, kdy se hladina jezera dostala na kritickou úroveň. Díky deštivým zimám v roce 2020 a 2021 se hladina zvýšila a jezero dočasně ožilo. V dubnu 2022 dosáhlo 32 cm pod svou maximální kapacitu, bylo to poprvé za 30 let.

Výše hladiny vody v Galilejském jezeru je předmětem radosti nebo obav široké izraelské veřejnosti. Nepříjemné zimní lijáky, občasné záplavy a nepohoda jsou vyváženy pocitem, že Kineret, tak se Galilejské jezero jmenuje hebrejsky, bude mít zase o něco vody více.

Galilejské jezero
Foto: Galilejské jezero ve šťastných dobách vydatných zimních dešťů © Dreamstime.com

Obavy z postupující klimatické změny

S postupující změnou klimatu vzrůstají obavy, že deště budou v zimě ustávat a hladina jezera se bude snižovat. Potřeba vody se však bude zvyšovat, protože počet obyvatel v zemi roste. Je také třeba brát v úvahu vládní rozhodnutí z roku 2018 připojit sídla v severním Izraeli, která jsou stále závislá na vodě ze studní a pramenů, k národní vodovodní síti.

Izrael každoročně prodává na palestinská území asi 100 milionů kubických metrů vody a do vyprahlého sousedního Jordánska dalších 50 milionů kubických metrů vody. Dle poslední dohody zprostředkované Spojenými arabskými emiráty je ve hře dalších 200 milionů kubických metrů vody ročně pro Jordánsko výměnou za elektrickou energii získanou ze solárních panelů na jordánském území. Plné Galilejské jezero jako přirozená zásobárna vody má velkou strategickou a ekonomickou hodnotu.

Galilejské jezero
Foto: Tiberias, kovová plastika Galilejského jezera s ukazatelem výšky hladiny © Dreamstime.com

Výška hladiny je věda

Pro Galilejské jezero jsou životně důležité tři ukazatele hladiny, všechny jsou pod úrovní Středozemního moře, protože Galilejské jezero leží ve Velké příkopové propadlině, ve které se nacházejí nejnižší místa naší planety.

Pokud hladina jezera dosáhne minus 208,8 m, je jezero plné a hrozí nebezpečí povodní. V takovém případě se otevírá přehrada Degania na jihu jezera a přebytečná voda odtéká do řeky Jordánu. Toto se ale naposledy stalo v roce 1990. Když hladina dosahuje minus 213 metrů, čerpání vody z jezera poškozuje ekosystém. A při minus 215 metrech nastává kritická situace a žádné čerpání vody z jezera není možné. Čerpadla se automaticky vypínají.

Cílem nového projektu bude udržovat hladinu jezera na minus 211,40 metrech. Množství odsolené vody, která se bude přivádět do jezera bude záviset na množství srážek. Zpočátku bude do jezera přiváděno jen několik milionů kubických metrů odsolené vody ročně, ale v budoucnosti by to mohly být desítky milionů. Vědci po řadě laboratorních studií doufají, že projekt nebude mít nežádoucí účinek na místní ekosystém. Přednosti projektu mají vyvážit možná rizika.

Galilejské jezero můžete navštívit s cestovní kanceláří Tilia, která ho pravidelně zahrnuje do programů svých poznávacích zájezdů po Izraeli a Palestině.

S využitím informací: „The Times of Israel“ z 28. 6. 2022, připravila Ludmila Tvrdoňová, majitelka a průvodkyně CK Tilia 

- PR článek -

Článek byl zobrazen 1 032 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Krásy Izraele, Palestiny, Jordánska

S poutavým výkladem české průvodkyně. Cestujte v dobré společnosti a s perfektním servisem. Již 29 let plníme sny cestovatelů. CK TILIA.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko