Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Galilejské (Genezaretské) jezero

Na ploše 166 kilometrů čtverečních se v Izraeli v oblasti Velké příkopové propadliny rozprostírá Galilejské jezero. Někdy bývá označováno za Genezaretské, Tiberiadské či Kineretské jezero a slouží jako hlavní zdroj pitné vody pro celý stát. Leží 212 metrů pod hladinou moře a je tak nejníže položeným sladkovodním jezerem na světě.

Velká příkopová propadlina rozděluje africkou a arabskou tektonickou desku, které mají za následek občasná zemětřesení. V minulosti byla oblast také místem vulkanické činnosti, proto se zde hojně vyskytuje čedič a jiné vyvřelé horniny. Samotné jezero leží v izraelském Severním distriktu v blízkosti Golanských výšin. S rozměry 21 x 9 kilometrů je Galilejské jezero největším izraelským sladkovodním jezerem. Je napájeno řekou Jordán, která z něj na druhé straně také vytéká, a částečně i podzemními prameny. Největší hloubka, která zde byla naměřena, je 43 metrů.

V okolí tohoto jezera se údajně odehrála většina z putování a zázraků Ježíše Nazaretského. Jedna z nejznámějších Ježíšových řečí známá jako Horské kázání proběhla na hoře s výhledem právě na Galilejské jezero. Také se zde odehrály zázraky jako chůze po vodě, zastavení bouře a nakrmení pěti tisíců. V období Byzance se jezero díky významu v Ježíšově životě stalo jedním z hlavních cílů křesťanských poutníků. Kvůli velkému přílivu poutníků kolem něj vyrostly četné hostince, vznikly turistické trasy a rozvíjel se cestovní ruch v pravém slova smyslu.


Foto: Řecký ortodoxní kostel na břehu jezera

Galilejské jezero již v biblických dobách proslulo hojností ryb, je tak historickou rybářskou lokalitou. Již více jak 2000 let je využíváno pro rybářství. Poskytovalo tak obživu rybářům, kteří se následně stali Ježíšovými učedníky. Sám Hospodin na březích Galilejského jezera pronášel kázání. V současnosti je jezero i jeho okolí považováno za nejoblíbenější turistickou oblast v Izraeli. Nabízí totiž nejen zajímavé historické a náboženské lokality, ale také pestrou škálu ubytovacích zařízení a báječné možnosti sportovního vyžití. Jedním z mnoha dostupných vodních sportů na jezeře je jízda na motorovém člunu nebo vodních lyžích.

V povodí Galilejského jezera je na stále se rozšiřujících plochách prováděno intenzivní zemědělství. Jelikož se zde ani v zimě nevyskytují mrazivé dny a roční úhrn srážek činí 380 mm, je prostředí vhodné pro pěstování teplomilných rostlin. Zejména tedy v Chulském údolí se daří bavlně a tolici vojtěšce, na březích jezera pak rostou banány, bavlna, zelenina, citrusy a datle. Část jezerních vod je proto odváděna Národním rozvaděčem vody na jih země pro potřeby zavlažování těchto zemědělských plodin a část pak putuje do Jordánska. Izrael se totiž v rámci izraelsko-jordánské mírové smlouvy v roce 1994 zavázal, že bude Jordánsku každý rok odvádět 50 milionů m3 vody. Rozvaděčem může každou hodinu protéct až 72 tisíc m3 vody, což je 1,7 milionu m3 vody denně.

Teplota vody v lednu dosahuje 15 stupňů, v srpnu pak téměř 29 stupňů Celsia. Takto teplé vody prospívají mnoha druhům fauny a flory. V jezeře tak žije pestrá škála ryb, z nichž nejznámější je tilapie, známější pod názvem Svatopetrská ryba. Dále se zde loví cejn kinertský, tolstolobik a cípal. Kromě rákosí na břehu jezera se v oblasti setkáte s duby, vrbami, oleandy, myrtami, slivoněmi a pistáciemi.

Na západním břehu Galilejského jezera se rozkládá město Tiberias, které je největším v oblasti Galilejského jezera a podle židovské tradice je také jedním ze čtyř svatých měst judaismu. Dnes je oblíbeným turistickým letoviskem, kde najdete řadu hotelů, restaurací a dalších vymožeností moderní doby. Podél břehů se táhnou pláže, kde máte možnost si vyzkoušet některý z vodních sportů. V blízkosti města se nachází horké prameny Chamat Tiberias, které jsou odedávna pověstné svými léčivými účinky. Údajně pochází z dob krále Šalamouna.


Foto: město Tiberias

Kromě města Tiberias jsou na březích jezera rozesety četné „kibucy“. Jde o venkovské zemědělské osady, které se snaží o soběstačnost a rovnost, v nichž všichni členové pracují pro společné blaho. Hospodaří se v nich formou kolektivního vlastnictví a členové osady mají nárok na zajištění základních životních potřeb, jako je strava, oblečení, ubytování a také zdravotní a sociální péče.

Prvním kibucem byla Deganja založená v roce 1909, u jejíž brány dnes najdete syrský tank. Ten v těchto místech stojí od roku 1948, kdy členové kibucu během první izraelsko-arabské války porazili celou ozbrojenou kolonu. Dalším kibucem je Ejn Gev vyhlášený svými rybími restauracemi, krásnými plážemi a mezinárodním hudebním festivalem, který se zde každoročně koná. Kibuc Ginosar zase přitahuje rybářským člunem z doby Kristovy, který zde byl objeven v roce 1986. Na hřbitově v kibucu Kinneret odpočívá řada duchovních vůdců sionistického hnutí.

Množství věřících přichází také do vesničky Jardenit ležící na řece Jordán, aby vykonali obřad křtu. Řeka má pro křesťany velký význam, protože v ní byl pokřtěn sám Ježíš Kristus. Dalším atraktivním místem v blízkosti Galilejského jezera je krokodýlí farma v Chamat Gaderu, která je přístupná veřejnosti. Městečko je známé starořímskými horkými prameny. Vybudovány zde byly lázně, které nedávno prošly rozsáhlou rekonstrukcí. Kdo má zájem, může se v uklidňujících horkých pramenech i okoupat. K dalším zajímavostem, jež vyrostly na břehu jezera, patří kostel Primátu sv. Petra, Kostel Rozmnožení chlebů a ryb či Hora Blahoslavení.

- jap -

Předchozí články z Izraele:
Chrámová hora
Zeď nářků - Jeruzalém
Jad Vašem - památník obětem holocaustu
Caesarea – Herodova chlouba
Neklidný Hebron

Článek byl zobrazen 13 074 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Krásy Izraele, Palestiny, Jordánska

S poutavým výkladem české průvodkyně. Cestujte v dobré společnosti a s perfektním servisem. Již 29 let plníme sny cestovatelů. CK TILIA.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko