Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Caesarea – Herodova chlouba

Na severu Izraele se nachází původně starověké město Caesarea, které nechal v letech 29. - 22. před Kristem vybudovat král Herodes Veliký. V současnosti je historickou perlou a jednou z nejvýznamnějších archeologických lokalit v zemi. Ukrývá množství zachovalých památek, ale také moderní umění a stalo se tak velkým turistickým lákadlem.

Caesarea ležící asi 30 kilometrů jižně od města Haifa byla vystavěna Herodem na počest římského císaře Augusta Caesara, po němž byla také pojmenována. Vyrostla na místě starověkého fénického přístavu a na dlouhých 600 let se stala hlavním městem římské provincie Judea. Byla také důležitým biblickým místem, apoštol Petr zde nechal pokřtít prvního pohana. Nádheru města vyzdvihuje Josephus Flavius ve své oslavné knize „Válka židovská“. Mnozí badatelé brali jeho knihu a názory za nadsazené, ale poté, co byly provedeny rozsáhlé archeologické práce, jim nezbývalo nic jiného, než se spisovatelem souhlasit.


Foto: Caesarejský národní park   Autor: Erik Hartberg

Caesarea nebo také Kejsarja zažívala prosperitu až do roku 614. Slávu však vystřídal neodvratný úpadek na konci 7. století, kdy vstoupila do bouřlivější éry. Město bylo dobyto Araby a ztratilo svůj význam. Následně se zde usadili křižáci, kteří zde nechali vybudovat novou pevnost, přístav i katedrálu.  Na počátku 12. století se tak Caesarea znovu dostala na vrchol. Byla důležitým městem sloužícím jako přístav. Před koncem 13. století byla Caesarea definitivně zničena mamlúky pod vedením vojevůdce Bajbarse a postupně ji pohřbil písek. Zbyla z ní jen nevelká a bezvýznamná arabská vesnička.

Teprve ve 40. letech 20. století byl rozpoznán význam zdejších rozvalin a započalo se s rozsáhlými obnovovacími pracemi. V současnosti se Caesarea řadí k nejcennějším archeologickým oblastem v Izraeli, kde naleznete několik skvěle zachovalých unikátů. Většina památek se nachází v Caesarejském národním parku. Dominantní a nepřehlédnutelnou stavbou je obrovské římské divadlo s kapacitou až 4000 míst k sezení, které má 100 metrů široké jeviště. Amfiteátr v současnosti slouží pro občasné pořádání kulturních akcí pro turisty, hrají se zde muzikály, koncerty nebo tančí balet. O něco dále směrem na západ je k vidění skupinka napůl potopených zdí patřících k Herodovu paláci i sutiny Augustova chrámu. Na břehu je možné si prohlédnout ruiny jednoho z největších hipodromů římské říše.


Foto: románský akvadukt  Autor: seetheholyland

V blízkosti vnitřního přístavu zdobí pobřeží křižácká citadela, která byla v roce 1250 obehnána hradbami. Celé naleziště je obklopeno ještě mnohem rozsáhlejšími pozůstatky křižáckých městských hradeb. Ty jsou známé jako Herodovy hradby a jsou chráněny příkopem a čtyřmi věžemi. Aby toho nebylo málo, celá tato významná plocha byla ochraňována mohutnými Byzantskými hradbami, jejichž pozůstatky jsou dodnes patrné. Na pobřeží stále odolává zubu času torzo středověkého křižáckého přístavu. Uvnitř těchto ruin se rozkládá jedinečný Podmořský archeologický park (Underwater Archeological Park). Ve čtyřech potápěčských komplexech mají potápěči možnost zkoumat, jaké techniky byly použity pro výstavbu tohoto starobylého přístavu. Mnohé jistě potěší také potopené vraky lodí.

Za pozornost ve městě jistě stojí Muzeum moderního jihoamerického umění (Museum of Modern South American Art), které během celého roku hostí spoustu kulturních akcí. Pokud se vydáte z Caesarea směrem na sever, narazíte na římský akvadukt pocházející z období vlády Heroda Velikého. Sloužil jako přivaděč vody z úpatí vody Karmel až do 17 kilometrů vzdálené Caesareje. Jako jediný na světě byl tento akvadukt zdvojen, stalo se tak v době, kdy již nestačil sám zásobovat město vodou. Nedaleko můžete navštívit také Muzeum Caesareje, v němž je k vidění zajímavá sbírka artefaktů nalezených v tomto starověkém římském městě.


Foto: amfiteátr   Autor: seetheholyland

Založení novodobého města je datováno do 50. let minulého století. Již před rokem 1948 se však v těchto místech objevilo novověké židovské osídlení. Majitelem rozlehlých pozemků ve městě i jeho okolí byl baron Edmond James de Rotschild, který je však po vzniku Izraele v roce 1948 daroval státu. V té době byla také zřízena nadace Caesarea Edmond Benjamin de Rothschild Foundation, jejímž hlavním cílem bylo připravit komplexní územní rozvoj regionu okolo historické Caesareje.

Dnešní moderní Caesarea tak nemá s tou antickou a křižáckou příliš mnoho společného. Vyrostla na pobřežním pásu severovýchodně od starověké Caesareje. Ekonomika je dnes založena na službách a turistickém ruchu, město totiž patří mezi nejnavštěvovanější místa v zemi. Caesarea nabízí nejen kulturní zážitky a poznávání historie, je také přímořským letoviskem se vším, co k tomu patří. Najdete zde krásné písečné pláže se slunečníky a lehátky, spoustu obchůdků, restaurací a ubytovacích zařízení. Milovníci golfu si mohou zahrát na největším 18 jamkovém golfovém hřišti v Izraeli.

- jap -

Předchozí články z Izraele:
Neklidný Hebron
Křižácké město Akko
Svatá země
Jeruzalém - Křížová cesta
Izrael

Článek byl zobrazen 14 763 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Krásy Izraele, Palestiny, Jordánska

S poutavým výkladem české průvodkyně. Cestujte v dobré společnosti a s perfektním servisem. Již 29 let plníme sny cestovatelů. CK TILIA.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko