Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mrtvé moře - dovolená s léčebnými účinky

Léčebné pobyty u Mrtvého moře, díky jeho ozdravným a regeneračním účinkům, jsou světovým unikátem. Místní voda obsahuje více než 30% solí a velmi důležité minerály jako magnesium, vápník, uhličitan draselný (potaš), draslík, sodík, jód, sulfáty a bromidy.

Vzduch u Mrtvého moře obsahující o 10% více kyslíku než jiné části Země a spolupůsobící bromidy dávají pocit uklidnění a relaxace. Význam slunění a tzv. klimatoterapie je nesporný. Vzduch nasycený výpary z vod Mrtvého moře je velmi účinný.

Přírodní charakteristické prvky mořské vody, bahna a atmosféry, spolu v průměru s více než 340 slunečnými dny v roce, vytvářejí jedny z nejpříznivějších podmínek k léčbě kožních chorob, zvláště lupénky a ekzémů, dále i kloubních, svalových a dýchacích potíží, nemluvě o celkové regeneraci lidského organismu.

Mrtvé moře leží 418 metrů pod úrovní Středozemního moře a je nejníže položeným místem světa. Má taky nejníže položenou hladinu vody ze všech jezer na Zemi a druhou největší salinitu vody na světě - jen jezero Asal v Džibuti ji má vyšší.

Mrtvé moře se nachází na východě Izraele v příkopové propadlině, tvoří zde hranici mezi Izraelem a Jordánskem. Dnes je 67 kilometrů dlouhé a až 18 kilometrů široké. Jeho hlavním, a dnes už jediným celoročním přítokem, je řeka Jordán pramenící v Golanských výšinách.

Před třemi miliony let bylo údolí řeky Jordán a plocha dnešního Mrtvého moře opakovaně zaplavována Rudým mořem. S Rudým mořem bylo Mrtvé moře spojeno dnešním údolím Arava. Opakovaným zatápěním dnešní příkopové propadliny Mrtvého moře se zde uložily až 3 kilometry silné vrstvy minerálních solí.

Před dvěma miliony let se však východní Afrika s Arabským poloostrovem odtrhla od zbytku afrického kontinentu a zamířila na severovýchod. Vznikla zlomová linie, táhnoucí se od řeky Zambezi k pohoří Taurus v dnešním Turecku, na které se vrásnila pohoří  a vznikaly propadliny. Odtržením zálivu Mrtvého moře od Rudého moře a zvednutím údolí Arava se ze zálivu stalo jezero se slanou vodou. Původně na místě dnešního Mrtvého moře bylo sladkovodní jezero nazývané Gomorské. To bylo proti dnešnímu Mrtvému moři mnohem delší, o 80 km více na jih a 100 km více na sever až k dnešní Hulské sníženině.

Hladina jezera stále klesala a jezero se stále více zasolovalo, až se nad hladinou jezera objevily hory Lisan a Sedom. Oba tyto kopce jsou tvořeny usazeninami solí. Během dob ledových se hladina jezera ustálila na 150 až 250 metrech pod úrovní Rudého moře. Tehdy zde bylo vlhké klima. Jezero v této době dostává název po zmíněné hoře - Lisan. Po poslední době ledové se ale změnilo klima, stalo se velmi suché a jezero velmi kleslo. Jeho hladina byla ještě nižší než v dnešní době. Jezero má dnes pouze jediný přítok, řeku Jordán. Jezero samo leží v suché pouštní oblasti, okolní srážky kolem jsou velmi nízké, pouze kolem asi 50 mm srážek za rok.

Léčebné pobyty u Mrtvého moře pořádá CK ALEA Tours & Trade.

V článku jsou použity pasáže ze studentské práce Václava Sedláčka z Gymnázia Or Chadaš

- PR článek -

CK ALEA Tours & Trade
U Vršovického nádraží 16
101 00  Praha-Vršovice
Tel: 271 746 732, 271 746 734

tours@alea.cz
www.alea.cz

Článek byl zobrazen 13 581 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Krásy Izraele, Palestiny, Jordánska

S poutavým výkladem české průvodkyně. Cestujte v dobré společnosti a s perfektním servisem. Již 29 let plníme sny cestovatelů. CK TILIA.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko